titel warme maaltijden


Varkenshaasje met prei en gember
Lamsfilet met Provençaalse groenten uit de oven
Kipfilet met yoghurtsaus
Kerrieschotel met paddestoelen en krielaardappeltjes
Visfilet met gesmoorde savooikool
Hongaarse runderstoverij
Courgettes gevuld met Noordzeegarnalen
Lijnvriendelijke bechamelsaus


tekening warme maaltijdVarkenshaasje met prei en gember voor 2 personen

Benodigdheden:

Bereiding:

Was de prei en snij ze in stukken. Pel de ui en snipper hem fijn. Snijd het varkenshaasje in kleine blokjes. Verhit de vetstof in een pan, voeg de fijngesnipperde ui en de blokjes vlees toe en bestrooi met gemberpoeder en peper. Laat het vlees lichtbruin bakken. Doe dan de gesneden prei in de pan en laat het ongeveer 5 minuten meebakken. Plaats vervolgens het deksel op de pan en laat het gerecht gaarstoven. Voeg eventueel een scheutje water of ontvette bouillon toe om aanbakken te voorkomen. Serveren met gekookte aardappelen of rijst.


naar bovenNaar boven


Lamsfilet met Provençaalse groenten uit de oven voor 2 personen

Benodigdheden:

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 °C. Was de groenten, maak ze schoon en snijd ze in ongeveer gelijke stukken. Prik met een vork een paar keer in de groenten. Leg de stukken naast elkaar in een ovenschaal en voeg de knoflookteentjes in de pel toe. Besprenkel de groenten met 2 eetlepels olijfolie, strooi er rozemarijn over en breng op smaak met peper (en zout). Zet ongeveer 30 minuten in de oven.
Bak de lamsfilet in een eetlepel olijfolie in een antiaanbakpan. Laat ze, eens mooi gebraden, verder garen in de oven gedurende 4 tot 5 minuten. Laat enkele ogenblikken rusten en snijd het vlees in fijne schijfjes. Dien op met de Provençaalse groenten en in de schil gekookte aardappelen.


naar bovenNaar boven


Kipfilet met yoghurtsaus voor 2 personen

Benodigdheden:

Voor de yoghurtsaus:

Bereiding:

Pel de ui en snijd hem in ringen. Bak de kipfilets in een pan met antikleeflaag mooi gaar en goudbruin. Voeg er een paar minuten voor het einde van de bereiding de in ringen gesneden ui bij en laat ze meefruiten. Kruid het geheel met peper en Provençaalse kruiden.
Hak de gewassen tuinkruiden fijn en meng ze met de yoghurt, het citroensap, de geperste knoflook, peper en eventueel een beetje zout. Serveer de kipfilets en de uienringen op een bedje van kruidige yoghurtsaus. Geef er gekookte aardappelen bij.


naar bovenNaar boven


Kerrieschotel met paddestoelen en krielaardappeltjes voor 2 personen

Benodigdheden:

Bereiding:

Was, borstel en kook de krielaardappeltjes beetgaar in de schil. Giet ze af, laat ze even uitdampen en schil ze.
Maak de paddestoelen schoon (afvegen of zachtjes borstelen en de harde delen van de steeltjes wegsnijden) en snijd ze in stukken. Pel de knoflookteentjes en hak ze fijn. Meng in een kom de fijngehakte knoflook met 1 eetlepel olijfolie, het citroensap, peper en eventueel een beetje zout en laat de paddestoelen hierin even marineren.
Was de selderijstengels en de bosuitjes, maak ze schoon en snijd ze respectievelijk in zeer fijne plakjes en fijne ringetjes. Was de peterselie, schud ze droog en hak ze grof.
Neem een grote pan of wok. Laat een eetlepel olie heet worden. Doe er de selderij en de bosuitjes in en laat ze al roerend 1 minuut bakken. Voeg vervolgens de paddestoelen toe en een weinig pilipili. Blijf het mengsel omroeren terwijl de paddestoelen bakken. Breng vervolgens de krielaardappeltjes (eventueel gehalveerd) bij de groenten. Los de kerriepasta op in een eetlepel water en meng het onder de groenten. Laat het geheel nog enkele minuten bakken. Afwerken met fijngehakte peterselie.
Geef er een gemengde sla bij. Wie wil, kan hierbij ook bijvoorbeeld wat gegrilde kipfilet of scampi’s serveren.


naar bovenNaar boven


Visfilet met gesmoorde savooikool voor 2 personen

Benodigdheden:

Bereiding:

Maak de aardappelen en de groenten schoon, was ze en snijd de aardappelen, de wortelen en de raapjes in gelijke stukken. Snijd de savooikool in fijne reepjes.
Kook de wortelen, de aardappelen en de raapjes beetgaar.
Laat het bereidingsvet heet worden in een stoofpot en smoor hierin de savooi op een klein vuurtje. Voeg er de sjalot bij en kruid met nootmuskaat en peper.
Plaats de visfilets in een licht ingevette ovenschaal, kruid de vis met peper en eventueel een beetje zout en giet er de bouillon bij. Laat ongeveer 10 minuten garen in een voorverwarmde oven van 180 °C.
Voeg de aardappelen, de wortelen en de raapjes bij de savooikool en laat nog enkele minuten samen sudderen.
Plaats de visfilets in de diep bord, verdeel er de aardappelen en de groenten rond.


naar bovenNaar boven


Hongaarse runderstoverij voor 2 personen

Benodigdheden

Bereiding:

Je hebt geen vetstof nodig. Doe de ui, de sjalot, de geperste knoflook, de verse groenten en de karbonade (niet gebakken) in een stoofpot. Voeg kruiden naar smaak toe. Los de tomatenpuree op in het glas wijn en giet het over het mengsel. Laat ongeveer 45 minuten garen op een zacht vuurtje. Voeg eventueel een scheutje water toe om aanbakken te voorkomen. Indien gewenst de saus op het einde binden met wat magere yoghurt of maïzena. Serveren met gekookte aardappelen of rijst.


naar bovenNaar boven


Courgettes gevuld met Noordzeegarnalen voor 2 personen

Benodigdheden:

Voor de yoghurtsaus:

Bereiding:

Was de courgette, snijd ze in de lengte door, hol ze met een lepel uit en snijd het vruchtvlees in blokjes. Snijd de uitgeholde courgettehelften in vier en blancheer ze 3 minuten in kokend water. Giet ze af en laat ze uitlekken.
Verwarm het bereidingsvet in een pan en fruit hierin de fijngesnipperde ui. Voeg de blokjes courgette, tijm, paprikapoeder en nootmuskaat toe. Bak dit alles beetgaar. Voeg op het laatst de garnalen toe en kruid met peper. Verdeel het garnalenmengsel over de uitgeholde courgettehelften. Meng het paneermeel met de geraspte lightkaas en strooi dit over de courgettes. Plaats de courgettes in een licht ingevette ovenschaal gedurende ongeveer 15 minuten in een voorverwarmde oven op 180 °C. Daarna eventueel nog even onder de grill voor een mooie korst. Schik de gevulde courgettes op het bord en lepel er de yoghurtsaus op. Serveren met rijst of aardappelpuree (bereid met een scheutje magere of halfvolle melk, zonder vetstof).


naar bovenNaar boven


Lijnvriendelijke bechamelsaus voor 2 personen

Benodigdheden:

Bereiding:

Los de bloem op in een deel van de melk. Breng de rest van de melk aan de kook. Voeg al roerend de opgeloste bloem toe en laat de saus even doorkoken. Breng op smaak met nootmuskaat, peper en eventueel wat zout.
Voor een kaassaus: roer 70 g geraspte lightkaas onder de hete bechamelsaus.


naar bovenNaar boven